Bio

Biografie

 

Wij zijn Zouleika en Julian en wij maken Italiaanse noga sinds 2018.  Het is ooit begonnen met een weddenschap om te zien of wij een betere Italiaanse Noga konden produceren dan degene die wij voorgeschoteld kregen. Zonder enige kennis van hoe het product werd gemaakt accepteerde wij deze uitdaging. We kregen 14 dagen de tijd om een verkoopklare Italiaanse Noga te maken maar wat daarna volgde hadden we nooit bedacht…

We hebben elkaar leren kennen in 2013 en zijn gestart in 2016 met het leven als ZZP’er. Blind ergens induiken is nooit verstandig maar we komen allebei uit een ondernemende familie dus vertrouwen hadden we wel. Zouleika is Italiaanse en ik (Julian) ben Nederlandse. Zouleika is opgegroeid in de keuken van haar vader en moeder en ik wilde van jongs af aan brood en banketbakker worden. Haar ouders hadden een succesvol klein hotel in Italië waar er iedere dag 30 mensen bleven slapen en eten. Het was hard werken en er was na 03:00 s’nachts een beetje rust. Om 07:00 stonden mensen weer klaar om ontbijt te nuttigen en dit moest dus veel eerder klaargemaakt worden. Ik ben op mijn 12e begonnen met werken en draaide op mijn 17e jaar zelfstandig de bakkerij totdat de baas zelf aanwezig was. We hebben beide veel baantjes gehad die ons niet gelukkig maakte maar wel ervaring gaven.

 

We zijn begonnen met evenement catering in 2016. Hier is sterke competitie te vinden zowel voor het inkopen van evenement als het aangenomen worden voor deze evenementen. Je tast je grenzen af en kijkt waar mogelijkheden liggen, soms heb je een hele periode niets en moet je bijwerken in loondienst en andere keren had je te veel werk. Opgeven doe je niet en we hebben onszelf herpakt in 2017 door een mobiele pizzaoven te bouwen. Ik heb mezelf omgeschoold en geleerd een aanhanger en pizzaoven te kunnen bouwen. Na 3 maanden en een hete zomer met veel klussen hadden wij onze mobiele pizzaoven + wagen en trokken wij door heel Nederland om iedereen te voorzien van houtoven pizza! De catering liep ondertussen door en het was goed te combineren met onze houtoven gigs. Na een periode kwam er begin 2018 op bijzonder wijze een kans onze kant op…..

Door een contactpersoon via één van onze catering klussen kwamen wij uit op de zogenaamde ambachtelijk gemaakte Italiaanse noga. De smaak viel tegen, Zouleika is opgegroeid met noga en dit was niet die smaak. Na een kort onderzoek bleek dit fabricaat te zijn vermomd als handgemaakte noga. Dit kwam direct ter sprake en we maakten de afspraak een betere noga te leveren. In de aanloop naar de deadline was het continue zoeken naar informatie over hoe Italiaanse noga gemaakt wordt. Het was videobellen met Italië en forums bezoeken in het Italiaans om vervolgens wel 40 recepten naast elkaar te leggen en te zien waar de gelijkenis lag. We hebben in die onderzoeksperiode wel 50kg noga weggegooid die niet goed was. Maaaaarrr twee weken later na dag en nacht produceren hadden we een Italiaanse noga die velen malen beter was dan wat in de winkel lag. We hadden noga die verkocht kon worden volgens de winkelier maar wij waren nog niet tevreden, er ontbrak iets.

Oude Holy Noga

Hier boven zie je onze eerste versie van Italiaanse Noga

Zoektocht

Kritisch dat we zijn willen wij dat het product eer doet aan Italië het is tenslotte Italiaanse Noga maar dan wel gemaakt in Nederland. De zoektocht begon naar kwaliteitsproducten dus de twee belangrijkste ingrediënten voor onze Noga, Honing en Noten moesten we gaan proeven en vergelijken. De temperatuur van het roosteren van iedere noot die wij verwerken moet anders zijn. Hierdoor komen andere smaken vrij die bijdragen aan het eindresultaat.

De honing moest afkomstig zijn uit Europa, dit was vanuit onszelf een harde eis. Waarom? We willen het tegenovergestelde van wat er op de markt ligt dus aangelengde honing niet afkomstig uit Europa en zonder keurmerk komt er bij ons niet in, wat je erin stopt haal je eruit. Na lang zoeken hebben we een stabiele variant van de honing gevonden die onze consument lekker vindt en deze gebruiken wij sindsdien.

Na de Noten en de Honing waren wij er nog niet want er gaat veel meer in een simpel ogend plakje Italiaanse Noga. Het doel van onze zoektocht moest uiteindelijk zijn dat de kwaliteit die wij stoppen in onze Holy Noga, de kwaliteit is waar u naar op zoek gaat bij de notenboer of de delicatessenwinkels. Het zout moet niet keukenzout zijn maar onbewerkt grof zout, het eiwit afkomstig van scharreleieren en zelfs de topping van ons product moet consument waardig zijn aan smaak. Neem bijvoorbeeld de stroopwafels die wij gebruiken, je kan de goedkoopste kopen maar dat voegt niets toe, dat laten we over aan anderen. Goudse stroopwafel met een goede basis van stroop die boter bevat, gekarameliseerde suiker en kruiden, heerlijk!

 

 

Nu hebben wij het product maar hoe zat het met de verpakking? Hierin waren we vrij resoluut, als de smaak goed is dan verkoopt het, en dat deed het zeker!

We verkochten ontzettend veel van onze Italiaanse Noga binnen Nederland alleen keken we specifiek naar de ondernemer die onze Noga afnam. We willen dat het past bij de winkel die de ondernemer heeft anders doet het je product geen goed.
Binnen no time hadden wij mensen die verslaafd waren aan ons product, ze kregen geen genoeg hoorden wij. 

Door ruimtegebrek konden we maar drie van onze smaken houden en dit hebben wij twee jaar lang volgehouden in een keuken van 8m2 en meer dan 45.000 repen later en veel vallen en opstaan werd onze kleine jongen geboren. 

 

Motivatie

Onze lieve Joshua-Johnny-Manfrini (Djohs-shua – Djohn-nie Italiaanse uitspraak) werd geboren op 25 oktober 2020 . De kleine man liet gelijk merken dat hij er was en als er ook maar gedacht werd dat je kon rusten dan had je het mis. In de meest hectische periode van ons bedrijf liet hij ons driedubbel hard zwoegen. Zouleika, gesloopt van de zwangerschap, bleef toch zoveel mogelijk werken aan het bedrijf. De vermoeidheid die erbij komt kijken om je bedrijf staande te houden, zelf nog te kunnen slapen naast het opgroeien en verzorgen van onze kleine man en te zorgen voor de mensen om je heen waar je verantwoordelijkheid voor draagt was niet makkelijk, maar wat is wel makkelijk? 

Nu 9 maanden verder zien wij wat het belangrijkste is, La Famiglia. Je kan zwoegen en jezelf in de rondte werken maar zolang je bij elkaar mag en kan zijn is dat het echte geschenk, geld doet ons niets en als je ons echt kent zal je dat snel merken. Het is een familiebedrijf geworden en we zullen strijden om dit voort te zetten met meer dan alleen Noga.

Saluti a tutti

Zouleika & Julian