Hoe wordt Nougat gemaakt?

Over

Onze Handgemaakte Italiaanse Nougat vs geimporteerde Nougat/ fabrikaat.

 

Handgemaakte Nougat neemt inmiddels in 2021 vele vormen aan. Zo is er in bijna iedere bedenkbare vorm wel eens noga gemaakt. De smaken varieren enorm van elkaar ondanks dat sommige merken op elkaar lijken. Maar waar zit het verschil? Wat is nu echt handgemaakt? en waar staat dit woord voor? Wat gaat er in Nougat? Een recept voor Nougat? allemaal vragen die wij duidelijk proberen te maken op deze pagina.

Holy Noga Italiaanse Nougat (Noga) gemaakt in Nederland

Zoals je in ons verhaal kon lezen hebben wij een hele route afgelegd voordat we kwamen waar wij nu zijn. Deze was achteraf gezien noodzakelijk want we weten nu meer over Italiaanse Noga dan een studie ons kan vertellen.

Wij maken dus Noga in Nederland sinds 2018 en dat doen wij met de hand. Wij zijn dit gaan doen omdat BIJNA elke vorm van Noga verkrijgbaar in de winkel afkomstig is uit een fabriek. Producten afkomstig uit een fabriek zijn niet meteen slecht, wat een sommige fabrieken toevoegen aan een product is slecht. Een fabriek heeft simpelweg ervoor gekozen om op grotere schaal productie te gaan leveren met daarbij de nodige concessie aan ingrediënten. Wij adviseren daarom altijd om de ingredientwaarde te lezen alvorens een aanschaf.

Voor een fabriek is elke cent er één en dat doet soms de smaak niet goed. Toch is grotendeel van Nederland voorzien van Fabricaat en kunnen we inmiddels niet meer zonder.

Hieronder een foto een fabriek cilinder voor torrone.

 

Zoals je hierboven kan zien is dit hoe de huidige Italiaanse Noga wordt gemaakt. Vaak staan deze cilinders van 200 liter groot, in een grote hal waar één of twee werknemers via tubes de ingrediënten in de cilinder laten stromen. De glucose is warm gemaakt om het beter te laten stromen waarbij de suiker met druk door de buizen wordt gepompt. Ook de overige ingrediënten worden opgeslagen in een silo van minimaal 20 meter hoog zodat ze per vrachtwagen erin gepompt worden om later te gebruiken.

In de thermische cilinder is alles binnen 3 uur droog gedraaid tot de Noga die wij kennen. Dit is in Italië zo maar ook op andere plekken zoals Montelimar en Nederland.

hieronder een foto van onze planeetmenger

Onze productie ziet er anders uit. Wij hebben een weegschaal waarop wij alles afwegen zoals de eiwitten en de honing. Alles heeft een volgorde van afwegen omdat het proces van maken niet gelijk loopt. Zo is er het moment dat de Amandelen, Pinda’s of Hazelnoten ieder hun eigen moment hebben van de juiste roast. We staan voortdurend in de pannen te kijken die op inductieplaten staan. Wij gebruiken namelijk sinds 2018 geen Gas meer om te koken. Deze manier vinden wij veiliger en directer als het gaat om de professionele keuken die wij hebben.

Zodra wij door hebben dat er een juiste temperatuur is gaan we over tot het samenbrengen van de ingrediënten. Dit is een heel zorgvuldig karwei waarin je snel brandwonden op kan lopen, het mengsel diep in de kom is nog steeds minimaal 95 graden!

Eenmaal gestort in de vorm waarin wij de Noga maken moeten we het minimaal 48 uur laten staan.

Hierboven zie je een totale opstelling van een fabriek.

Nadat de Noga is gemaakt in de Thermische Cilinder wordt deze afgevoerd op een lopende band die alles achter elkaar doet. De lopende band zorgt er eerst voor dat de Noga kan koelen, dit gebeurt door middel van koele lucht terwijl de band in beweging is. De lucht zorgt ervoor dat de Noga nog meer tot rust komt en droger wordt voordat hij gesneden moet worden door machines. De ene fabriek neemt daar enkele uren voor terwijl de ander het een nacht lang laat rond draaien op de band.

Aangekomen bij de messen wordt de plakkaat Noga eerst in stroken gesneden om vervolgens in repen te worden gesneden.

In sommige landen wordt er poedersuiker toegevoegd om de Noga minder plakkerig te maken, dit veranderd de smaak.

Nu de plakkaat Italiaanse Noga, in dit geval, gesneden is in repen kan deze worden verpakt. In de bovenste machine zit er aan het einde een mogelijkheid om de Noga te verpakken. Dit wordt allemaal verwerkt door een computer totdat er aan het eind van de band een medewerker staat om alle ingepakte repen in dozen te plaatsen. In de geavanceerde fabrieken gebeurt ook het laatste proces, met goedkeuring van een werknemer, volledig door een machine.

Hierboven zie je de manier van verwerken van onze Handgemaakte Italiaanse Noga.

Wij storten de noga in verschillende vormen en na het drogen kan deze worden gesneden. Ons filmpje laat zien hoe de Italiaanse Noga wordt gesneden, vier van deze blokken komen uit één plaat.

Na deze blokken worden ze in verschillende repen gesneden en gewogen, alles heel old school met de hand. Onze Noga moet na het snijden nog ingepakt worden. 

Dit gebeurt of in cellofaan of karton. Soms hebben we klanten die per plaat bestellen, ook dit is mogelijk en dat verpakken wij in vershoudfolie.

Hoe onze handgemaakte Italiaanse Noga er op het einde uitziet verschilt elke keer! dat is het mooie van handgemaakt.

Hopelijk was deze pagina zinvol en hebben we je wat leuks te lezen aangeboden over het verschil van onze Noga en de geïmporteerde versie.

Hopelijk tot snel op onze instagram